מטבע/מטבעות ריפל

RIPPLE (XRP) Logo Vector

 

מטבע ריפל XRP

ריפל הוא מטבע קריפטו מהמפורסמים בעולם. מאחורי המטבע עומדת חברה עולמית חזקה בשם ריפל לאב. החברה נחשבת למהפכנית בעולם הקריפטו עם אג'נדה שונה לחלוטין מכל מה שהכרנו.

בשנת 2004 מפתח תוכנה בשם ריאן פוגר מקנדה פיתח פלטפורמה שמטרתה לבצע עסקאות בינלאומיות מוצפנות. כל עולם הקריפטו עדיין לא היה קיים. התוכנה היוותה אלטרנטיבה יחידה להעברות כספים שהתחרתה במערכת הסוויפט הבנקאית. העברות כספים במערכת סוויפט בנקאית לוקחות  3-4 ימים להתממש לעומת 4 שניות בלבד במערכת ריפל. כמו כן, עלויות השימוש במערכת זולות באופן ניכר לעומת מערכת הסוויפט. טכנולוגיית הבלוקצ'יין אטרקטיבית מאוד וחסכונית מאוד לבנקים. התחלת שיתוף הפעולה היה כבר בשנת 2016 כשמדינת ניו יורק אפשרה לריפל לבצע בשטחה פעולות עם מטבעות קריפטו. גופים כמו אמריקאן אקספרס כמו גם בנקים רבים וטובים התעניינו באופציה הזאת והכניסו אותה לשימוש במערכותיהם. במשך שמונה שנים המערכת עבדה מצוין כש 38% ממאה הבנקים המובילים בעולם הצטרפו. לימים הייתה מערכת זו ההשראה לפיתוח הבלוקצ'יין והביטקוין.

בשנת 2012 המפתח מכר את הפלטפורמה לג'ד מק'לב, ארתור בריטו ודייויד שוורץ שהשתמשו במערכת לפיתוח מטבע דיגיטלי עתידי. הוא מטבע ריפל. אחרי כמה גלגולים של הכנסת שותפים נוספים כמו מר. גוקס כשותף מייסד הפכו ב 2013 את רשת ריפל לרשת קוד פתוח. 

מטבע ריפל XRP

הנפקת מטבע ריפל

מאה מיליארד מטבעות ריפל נוצרו ולא ניתן לכרות מטבעות נוספים. זוהי כמות המטבעות הסופית. רק 45% מהמטבעות שוחררו לשוק מטבעות הקריפטו והיתרה נשארה בידי חברת ריפל. החברה הודיעה בשלב ההנפקה הראשון שהיתרה תוחזק בחשבון נאמנות ותשוחרר באופן הדרגתי לשוק בקצב של מיליארד מטבעות בחודש. רבים מהמשתתפים בעולם הקריפטו מודאגים מהעובדה שיותר ממחצית המטבעות נמצאים בשליטה ריכוזית בידי גוף אחד. הגוף הוא גם בעל עניין בערך המטבע ומייסדיו הם בעלי מיליארדי מטבעות. עיקרון מטבעות הקריפטו הוא מסחר ללא רגולציה וללא גוף מרכזי ומטבע ריפל כופר בפילוסופיה זו. קיימת  סכנה שבעלי המטבע יגרמו למניפולציה בערכו. החברה רוכשת חזרה מטבעות שאינם בשימוש ומשחררת חזרה לשוק את המטבעות כרצונה. כל פעולה כזו גורמת לשינויים בשווי המטבע.

 גיוס ההון הראשוני להשקת המטבע הצליח לשכנע קרנות הון סיכון מוכרות ומוסדות פיננסיים להירתם למיזם. 

הצפי הוא שמטבע ריפל ימשיך להיות מבוקש במיוחד בגלל הרוח הגבית שהוא מקבל מעולם הבנקאות הממוסדת. למי שיש כבר מטבעות ריפל, יוכל להשתמש בהם כדי להרוויח יותר כסף היות והחברה הוותיקה שעומדת בבסיס המטבע, מאפשרת למחזיקי המטבע לבצע פיקדונות ולקחת הלוואות במטבעות פיאט בתמורה לכל מטבעות הקריפטו.

באמצעות רשת ריפל ניתן לבצע עסקאות מהירות ורבות במטבע הבית. המטבע הוא גם רשת העברות המבצעת כ 1500 העברות בשנייה בעלות נמוכה מאוד. כל ההעברות מוצפנות ומבוזרות. כלי מיוחד נוסף נוצר במיוחד עבור עסקאות במטבע הביטקוין. מי שמחזיק במטבע ריפל יכול לשלם למשתמשים אחרים בביטקוין, גם אם אין ברשותם ביטקוין.

כמו בכל מטבעות הקריפטו, גם בריפל צריך לרכוש ארנק ייעודי שהוא ארנק חם (ארנק למחשב או לנייד) ארנק ריפקס  מומלץ למחשב וארנק  אדג' לנייד. האלטרנטיבה היא ארנק קר (ארנק חומרה) והמומלץ ביותר על ידי המטבע נקרא לדג'ר ננו אס. בפתיחת כל ארנק דיגיטלי למטבע ריפל יש עמלה של 20 מטבעות. ניתן לרכוש מטבע ריפל בכסף פיאט בכל בורסת קריפטו וחלפנים שונים.

זעזועים בחיי מטבע ריפל

בשנת 2018 הוגשה תביעה ייצוגית בהיקף של 1.3 מיליארד דולר כנגד חברת הבלוקצ'יין. התביעה הוגשה על ידי הרשות לניירות ערך בארצות הברית בעקבות תלונה של משקיעים. הטענה היא שהמטבע ריפל הינו בעצם נייר ערך שצריך להירשם ככזה על פי חוקי ארצות הברית. כתוצאה מכך ירד ערכו של המטבע באופן מידי ותוך יומיים מהגשת התביעה נמחקו 50 מיליארד דולר מהשוק. 

החוק קובע כי חברה שיוצאת במיזם שיתופי בו המשקיעים מצפים לרווח צריכה להירשם כנייר ערך. במיוחד כשההנפקה מאורגנת על ידי גוף מרכז. התביעה מקשה וטוענת שהחברה לא פועלת בשקיפות ושולטת בהיצע והביקוש של המטבע באופן לא חוקי ופעולות יחצניות שהיא עושה מטעה בכוונה את המשקיעים. 

תוצאות המשפט יהיו אבן דרך בהתנהלות שוק הקריפטו כולו ולא רק במטבע ריפל.