מטבע/מטבעות דוג'קוין - Dogecoin

dogecoin DOGE

מטבע דוג'קוין - Dogecoin | Doge

בשנת 2013 כיכב כלב מסוג שיבה אינו על מם (meme) היתולי ופופולרי. מהנדסי תוכנה בשם בילי מרכוס וג'קסון פאלמר החליטו ליצור מערכת תשלומים קלילה וזולה מכל מה שעולם הפיננסים הכיר עד אז. למערכת זו גם הושק מטבע קריפטוגרפי שנקרא דוג'קוין (Dogecoin)  וסימלו הוא פני הכלב המצחיקים. המטבע היה סוג של פרודיה על מטבעות הקריפטו שמציפים את הרשת ללא הרף. אסימונים ללא כל משמעות מאחוריהם. המייסדים הנפיקו מטבעות בתהליך כרייה במחשבים האישיים שלהם.

מיד נוצרה קהילה דיגיטלית ובין רגע הפך המטבע ללהיט ששווי כיום עומד על מעל 85 מיליארד דולר. המטבע זוכה ליחסי ציבור של עשירי עולם וסלבס שאימצו אותו. הדבר גרם למטבע לחשיפה גדולה ותנודתיות משמעותית. בראייה כוללת עלה ערכו מיום היוסדו, עד כדי 20,000% בשנה אחת. 

מטבע דוג'קוין - Dogecoin | Doge

כריית מטבעות דוג'קוין חדשים

לתהליך הכרייה קוראים "חפירה" כיאה לפעולה שעושה כלב. מלאי המטבעות נוצר על ידי חפירה ולא בהנפקה. כל דקה מתווסף עוד בלוק לשרשרת והחופרים מקבלים עליו 10,000 מטבעות דוג'קוין חדשים. המשמעות היא שאין הגבלה על כמות המטבעות שיכנסו למחזור. יש כ-128 מיליארד מטבעות כאשר כל שנה מצטרפים עוד כ-5.2 טריליון מטבעות חדשים. למטבע מדיניות אינפלציונית שנועדה לרסן את עליית ערכו וכך להנגיש אותו בצורה טובה יותר. החשש הוא שכאשר תירגע ההתלהבות והמטבע לא יהיה בראש מהדורות החדשות הכלכליות, ערכו ירד ואולי אף יעלם.

כיצד רחש הדוג'קוין פופולריות

בתחילת דרכו חווה המטבע פריצת ענק. האקר פרץ לקוד המטבע וגרם לכל העסקאות להיות מנווטות לחשבונו. על אף שהאירוע סימן בעייתיות אבטחה שאמורה להרחיק משקיעים, החשיפה התקשורתית סביב במקרה גרמה לחשיפה והתעניינות רבה. בעקבות הפריצה נוצר שיתוף פעולה של כרייה משותפת עם מטבע הקריפטו לייטקוין והביא לרגיעה אצל המשקיעים ואמון רב יותר בבטיחות למחזיקים במטבע.

קמפיין תקשורתי ענק ברשתות החברתיות שנתמך כאמור על ידי מובילי דעת קהל, הפך את הדוג'קוין ללהיט. אך אליה וקוץ בה, המפורסמים גורמים לעליית ערך המטבע בעת שהם משבחים אותו אך בו בעת הם גם גורמים להתרסקותו באמירות במדיה. 

סנגור נלהב משמעותי למטבע הוא אילון מאסק, אחד מהאנשים העשירים בעולם ובעלים של חברת המכוניות טסלה המפורסמת. מאסק הוא גם בעליה של חברת  SpaceX , ענקית הטכנולוגיה שמייצרת רקטות וחלליות מתקדמות. מאסק רכש ביטקוין בשווי  1.5 מיליארד דולר באמצעות טסלה. מהלך שהוביל לאימוץ של מטבע הקריפטו בקרב חברות ומוסדות מסורתיים. כעת, במהלך מתוקשר, החברה הודיעה שתקבל במשימתה הקרובה לירח ב 2022 דוג'קוין כאמצעי תשלום. כמו כן, תניח מטבעות דוג'קוין על הירח כחלק מיישום מטבעות קריפטו בחלל. אמירות כאלו הזניקו את שיווי המטבע אך בחלוף זמן לא רב התראיין מאסק בתוכנית בידור טלוויזיונית וקרא למטבע "תרמית". בתוך יממה ירד ערכו ב 30%. המטבע מוכיח עצמו כספקולטיבי ביותר. 

ארנק דיגיטלי 

את מטבעות הדוג'קוין יש לשמור בארנק דיגיטלי מתאים. פלטפורמת רובין הוד (זירת מסחר קריפטו ידועה) מכחישה כי מנכ"ל  פלטפורמת המסחר הוא בעלים של ארנק דיגיטלי שמחזיק 25 מיליארד דוג'קוין. עוד חיזוק לארנקים ולמטבע. 

הארנק הרשמי של המטבע נקרא MultiDoge  או ארנק אפליקציה לנייד Dogecoin Wallet. כמו כן מומלצים ואמינים ביותר כארנקי חומרה הם Trezor  ו Ledger.   ארנק קוד פתוח ידידותי ונוח באפליקציית מובייל Edge.

עתידו של מטבע דוג'קוין

עתידו המעורפל של המטבע לא מרתיע את המשקיעים ואפילו מושך אליו את הספקולנטים. הדוג'קוין אטרקטיבי למי שרוצה להתנסות בשוק הקריפטו מבלי להשקיע סכומי עתק כפי שדרוש למשל בביטקוין. 

בתחילת שנת 2021 שווי מטבע דוג'קוין היה פחות מסנט אחד של הדולר. בתום הרבעון הראשון של השנה כבר עלה ל 69 סנט. כך שמי שרכש מטבעות דוג'קוין  1,000 דולר בתחילת השנה מחזיק כעת כ 121,000 דולר.

יש לזכור שמייסדי המטבע לא ממשיכים לפתח ולעדכן את הטכנולוגיה או הפרוטוקול שלו. יחד עם זאת יתרונותיו עולים על חסרונותיו. הוא אינפלציוני ולכן זול. העלויות נמוכות וכל אחד יכול לכרות/לחפור בקלות. כמעט כל זירות המסחר מכירות במטבע ומאפשרות מסחר נוח. 

יש המכנים את הדוג'קוין הביטקוין החדש. למרות העלייה המטאורית שלו, אין כל ערובה להמשך ההצלחה של הדוג'קוין בעתיד.