מחלה הולנדית - ההשלכות של ייצוא הגז מישראל

ההשלכות של ייצוא הגז מישראל בוועדה של  המכון הישראלי לתכנון כלכלי

בוועדת הכלכלה יתקיים דיון בייצוא הגז הטבעי מישראל. הכוונה היא לקיים דיון בממשלה במסקנות וועדת צמח לאחר העברת התקציב. משרד האנרגיה, תומך ביצוא של יותר ממחצית כמות הגז שנמצאה בארץ על מנת לבצע תמריץ לגילוי ופיתוח מאגרי גז נוספים. בדיון, יהיו נוכחים ארגונים המתנגדים לייצוא הגז ויטענו כי חישובי משרד האנרגיה הם שגויים ומדיניות זו של מחלה הולנדית, תיטיב עם חברות הגז אך לא עם האזרחים. בוועדה זו, יוצג דו"ח של המכון הישראלי לתכנון כלכלי שבו נטען כי בחישובי וועדת צמח, לא נלקחו בחשבון הנתונים של אובדן הגז בתהליך הפקתו. ההפסד הכלכלי למשק במידה של ביקוש גבוה יכול להגיע ל 120 מיליארד דולר.

התעלמות מתרחישי ביקוש עתידיים על איסור יצוא גז יחד עם דרור שטרום

אנשי המכון הישראלי לתכנון כלכלי, שבראשם הממונה לשעבר על ההגבלים ד"ר דרור שטרום, טוענים כי ממשלת ישראל מתעלמת מתרחישי הביקוש העתידיים עקב ייצוא הגז מישראל. אישור ייצוא הגז, עלול לגרום למחסור במשק. במידה ויהיה מחסור, ישראל תיאלץ לייבא גז וההפרש בין עלות היבוא לעלות הייצוא יסתכם במעל למאה מיליארד דולר עד לשנת 2050. עוד לטענתו של דרור שטרום, צריך להחזיר את דו"ח צמח לבדיקה נוספת היות ודו"ח זה אינו ברור מספיק. מאז שהדו"ח פורסם, חלו התפתחויות רבות במשק ולפי מה שהוא רואה, בשוק זה יש מונופול מוחלט. לפני כמה שבועות, הקימו המתנגדים לייצוא הגז מטה מאבק לשמירה על הגז הישראלי  והם קוראים לממשלה שלא לאשר את המלצת הוועדה. אישור ההמלצות לדבריהם, יעלה למדינה סכום עתק של 640 מיליארד שקל, הייצוא של הגז, לא יאפשר לפתח את מאגר לווייתן אלא יגרום לטייקונים להתעשר מהר יותר.

לוודא שלא יהיה צורך בעתיד לייבא גז לישראל

לפי בדיקת המכון הישראלי לתכנון כלכלי, שמתנגדת לוועדת  צמח, צרכי האנרגיה של ישראל ל40-50 השנים הבאות, הינם גדולים יותר מהתחזית שניתנו למאגרי "תמר" ו"לווייתן". במטה המאבק לייצוא הגז דורשים מהממשלה לבדוק שוב את צרכי האנרגיה ולוודא כי לא יהיה צורך לייבא גז לישראל בעתיד.